Koos van Eijndhoven stond als kind al in de bakkerij. Van zijn vader leerde hij de kneepjes van het vak. Nu bakt hij met veel plezier ambachtelijk desembrood voor elke gelegenheid. Koos gebruikt voor zijn desembrood het 'crème de la crème' aan biologische meel uit eigen regio. Gemalen door een heuse watermolen, de Commandeursmolen in Mechelen.
Volgens zijn filosofie moet de smaak van brood puur zijn en dat is door de unieke zuurdesem samenstelling goed gelukt. Het desembrood is luchtiger dan gewoonlijk, niet overdreven zuur en dus erg lekker! En er is altijd wel een gelegenheid om desembrood te eten. Bij het ontbijt of bij het diner of, eens wat anders, als tosti met zeezout en olijfolie.
Het gebruik van zuurdesem stamt uit de oudheid. Ver voor de Romeinse tijd werd desem al gebruikt om brood luchtig te maken. Eigenlijk is desem niet meer dan een mengsel van water en meel, waarin 'wilde' gisten en/of melkzuurbacteriën voor de gisting zorgen. Na enkele dagen ontwikkelen zich in dit mengsel, naast koolzuurgas, micro-organismen en andere smaakstoffen. De goede bacteriën zorgen zelf voor vermeerdering.